De eerste dagen
Door: Timo
Blijf op de hoogte en volg Timo
16 Maart 2011 | Sierra Leone, Freetown
Hoe gaat het met jullie? Hier in het warme westen gaat het goed!
Zondag is het ziekenhuis geopend en hebben we een heleboel patiënten gekregen. Ongeveer 30 tot 40 patiënten (tjes) uit het Noorden van Sierra Leone. Maar ik zal daar straks meer over vertellen.
Afgelopen zaterdag zijn we naar het strand geweest met in een ‘Podopodo’ dat is een mini busje soort Mitsubishi L300. We zaten daar met z’n 21e in, heel erg gezellig en krap. De wegen zijn hier niet altijd verhard dus we gingen soms lekker heen en weer in het busjes als we door een kuil of over een bult reden. We waren op weg naar Laka-beach, de chauffeur wist niet zo goed waar hij moest zijn. We eindigde op Beach River nr.2 een van de mooiste stranden van Sierra Leone. Het was er prachtig en we waren met een groep van 50 mensen. Mooie witte zand en schoonwater (vergeleken met de haven waar je nog wel eens het een en ander ziet voorbij drijven……….) Vakantie gevoel…. Op de terug weg gingen we een andere weg door de bergen naar de snel weg die wel geasfalteerd is. Echter moesten we eerst over een Dirtroad. Er waren 2 Podopodo’s en een jeep van Mercy ships. Een van de busjes kreeg een klapband het busje waar ik in zat gooide een reserveband uit de achterbak en rolde die naar de andere toe. Was even wachten en snel gefikst. De reis duurde ongeveer 2 tot 3 uur. Ik zat de terug weg op de motor lekker warm……. Koste 20.000 SLE. (ongveer 5 USD) pp. En 5000 om ze te laten wachten.
Zondag heb ik lekker rustig aan gedaan. Spelletjes en zitten lezen over alle operaties die we doen op het schip. Veel informatie en ik weet nog niet alles….
Maandag was mijn 1e dag van werken. Ik had ongeveer 8 patiënten waar van 1 meisje voor OK ging. De rest lag te wachten omdat ze 170 km hier vandaan wonen. Dus ik heb pre-operatief voorlichting gegeven. Daarnaast gespeeld met ieder kind (voornamelijk kinderen). We werken met 4 verpleegkundige op zaal waarvan 1 charge nurse is daar kunnen we alles aan vragen wat we niet weten. We werken samen met vertalers omdat de mensen hier Krio spreken. Dat lijkt op engels maar is het niet. Voor de kinderen moet je de medicatie altijd checken en uitrekenen hoeveel ze mogen krijgen. De formule is dan bijv. mg keer kg is de doses. Ik vind het echt heel leuk al die rekensommetjes en kinderen. Ik moet nog erg wennen aan het systeem van formuleren en opschrijven. Totaal ander dan in Nederland. Geen vochtlijst achter het bed, aparte formulieren in het dossier om te rapporteren enz. Dat je de patiënten niet hoeft te wassen is al helemaal raar…….. ook wel chill.
De patiënten op mijn zaal zijn bijna allemaal Ortho patiënten. Ze hebben kromme- , O- of X- benen. Zijn echt heel krom! Er worden bepaalde techniek gebruikt dat er voor zorgt dat de benen weer recht groeien. Er word een titanium plaatje een zo genoemde 8-plate (in de vorm van een 8) op de groeischijf gezet aam de door buigende kant. Na 3 maanden moeten we resultaat zien en over 8 maanden komen ze terug met rechte benen en worden de plaatjes verwijderd.
Woensdag was een totaal andere dag dan de 2 eerste dagen er komt al wat structuur in mijn werken en er is meer rust op zaal. We zijn met alle kinderen die dat konden naar buiten geweest. Ik zit er toch zwaar over na te denken om mijn kinderaantekening te gaan halen als ik terug in Nederland ben maar daar neem ik nu nog geen beslissing over! Er gebeurt een hoop op de kamers. Ik heb al een heleboel namen. Tom, Tie, Tima en Timo.
In de avond doen we wel is een spelletje Boonanza, vinden een aantal mensen heel erg leuk en veel willen het leren dus ik heb gevraagd of er nog een spel kan komen.
Weetjes:
Dat de Duitse bakker erg lekkere broodjes maak!
Dat ik al een aantal bij namen heb en 1 daarvan Nimo is.
Dat ik mijn medicatie nog geen dag ben vergeten in te nemen!
Dat ik best moe ben na alle informatie en Engels spreken aan het eind van de dag.
Dat ik donderdag en vrijdag vrij ben.
Dat er water in het zwembad zit en het met het schip mee ‘Rocks’ dus als je naast het zwembad ligt nat word van het water dat eruit plonst.
Helaas word er nog niet in gezwommen.
Groetjes Timo
Ps Hoe is het in het ziekenhuis in Leiderdorp?
16 Maart 2011 - 17:31
Leo:
Hoi Nimo,
Interessant. Ben benieuwd wat het wordt als ze proberen je achternaam uit te spreken... -
16 Maart 2011 - 17:40
Anneke:
Hoi Timo
Leuk om weer wat van je te lezen.
Ik begrijp dat het echte werk nu begonnen is. Veel succes met je patienten.
We denken aan je.
Groetjes, Anneke -
16 Maart 2011 - 18:21
Marjo:
hoi timo,
het klinkt allemaal goed dit is het echte werk goed dat je je medicatie mog niet vergeten ben zo houden maar.leuk dat jullie naar het strand zijn geweest al was het wel een gedoe succes met alles we zien uit naar je volgende verslag liefs marjo -
16 Maart 2011 - 18:44
Cobie:
Hoi Timo,of is het nu voor ons ook Nimo?haha
Op de afdeling gaat alles zn gangetje. Pas
weer allemaal een e-learning moeten maken ivm VBI,gemaakt door Hans Huinen...Dus je weet hoe dat gaat op de afdeling. Verder nog geen echte nieuwtjes. Doe je werk daar met veel plezier en liefde,en geef die kids een dikke knuffel van mij. -
16 Maart 2011 - 18:50
Petra:
hoi timo
Het is erg leuk om al je verslagen te lezen en je maakt heel wat mee. Ik denk dat de tijd voorbijvliegt. het is goed om te horen dat je ook meer en meer je draai gaat vinden. liefs Petra -
16 Maart 2011 - 20:26
Martin En Riëtte:
Het zijn weer mooie verhalen en fijn dat we weer even telefonisch contact hadden. Veel plezier vrijdag op Bananeneiland, succes met het aanleren van Boonanza en sterkte met de lange diensten in het weekend.
Oh ja, zondagavond is Danja bij ons ipv zaterdag -
17 Maart 2011 - 16:10
Eline:
He Timo,
Fijn dat je eerste werkdagen leuk waren, nu dus lekker even vrij.
Op A2 niet veel spannends, is niet al te druk op het moment.
Geniet van je vrije dagen en de kids.
Groetjes Eline -
17 Maart 2011 - 17:48
Anneke:
Leuk al die foto's!
Sommige beelden geven wel enige herkenning. Nog een week en dan vlieg ik je ongeveer voorbij richting Brazilie.
Succes maar weer.
Groetjes, Anneke -
18 Maart 2011 - 12:46
Fam. Tims:
Mooi om zo je reis te kunnen volgen.
We zijn blij dat je je plekje begint te vinden. Veel succes met alles, we blijven je volgen
18 Maart 2011 - 13:00
Tim Baldee:
Yoo Timo, leuk om weer wat van je te horen!! :) Mooie foto's die je heb upgeload!!
Ps. hier ook nog wat info uit het koude westen ;) PSV is door naar de kwartfinale van de Europa League, ze hebben geloot tegen Benfica. (ook niet geheel onbelangrijk ;))
Kijk uit naar je volgende verslag!
Kus! -
18 Maart 2011 - 20:54
M&M :
Hey Nimo! :)
Leuk zeg, al die verschillende namen!
En fijn dat je ook je rust-momenten/vakantiegevoel hebt! Zul je inderdaad wel nodig hebben, wij weten hoe vermoeiend het is om de hele tijd in een 'vreemde' taal te spreken... Inmiddels hebben wij ook een beetje van de zon kunnen genieten, het is een aantal dagen vrij 'warm' geweest voor de tijd van het jaar, max 18,5 graden.. Dat valt in 't niets bij jou temperaturen.. In het Rijnland gaat alles zijn gangetje..
Nou veel succes/geluk/plezier!
We denken aan je!
Groetjes en liefs uit Kattuk. -
19 Maart 2011 - 17:27
Marian Möllers:
Hoi Timo,
Leuk te lezen dat je het naar je zin hebt daar, vandaag gewerkt, er is weinig veranderd sinds je weg ben.
Mooie foto,s ik krijg echt wel weer de kriebels om nog een keer terug te gaan naar Afrika.
Het is vandaag aardig weer hier nog wel koud. Jan heeft vandaag weer een keer motor gereden.
Groeten van ons en totziens -
19 Maart 2011 - 19:57
Nubem:
Nemo!
zo wilde je toch altijd al heten?
Dat ik er nooit op gekomen ben...
hey fantastisch man!
leuk verhaal ook, en leuke foto's vooral die gat met die grote mond.. wow!
zie uit naar je volgende update!
gr ruben -
19 Maart 2011 - 21:36
Oma:
heb ik net een heel verhaal getypt floept het weg. begin dus weer opnieuw. Timo je schrijft heel goed. Je ziet alles voor je en dan nog die leuke foto's erbij, dat maakt de boel compleet.
Na al dat heftige (ik moet er nog vaak aan denken) is het heerlijk om er even helemaal uit te zijn. Lekker zwemmen.
Ik was wel even jaloers. Kun je er ook snorkelen? Nu weer aan de slag.
Kinderaantekening lijkt me echt wat voor jou. Maar eerst maar deze klus klaren. Denken aan je en kijken uit naar je volgende verslag en foto's.
dikke kus oma en opa -
20 Maart 2011 - 15:07
Mirjam:
Hoi Timo,
Heel leuk om je verhalen te lezen! Ik kan niet wachten om zelf ook te gaan! -
20 Maart 2011 - 19:24
Ad En Dreeske:
Hallo Timo,
Wij hebben vandaag al je verslagen gelezen en je foto's bekeken.
Erg indrukwekkend maar wel een geweldige ervaring. Fijn dat je ook op tijd vrij bent om wat tot rust te komen. Wij wensen je veel sterkte toe
met alles wat op je af komt.
Groetjes van Ad en Dreeske
21 Maart 2011 - 10:13
Maureen:
Finding nemo, , ik kon er toch maar niet achter komen waar je zat...op de site dan.. Leuk om alles te lezen . Eng hoor om onder zo'n schip door te duiken.. See you -
22 Maart 2011 - 20:30
Cees En Marieke:
Hoi Timo!
Wat fijn om je zo te kunnen volgen via deze site waarop je echt gave verhalen schrijft en bijzondere foto's laat zien! Grappig je weetjes ook.
Wat maak je veel mee, zeg! Mooi dat je zo kan genieten van de kinderen.
Boonanza is inderdaad een leuk spel! Ken je ook de uitbreiding?
Succes weer deze week. We houden je in de gaten! ;-)
Liefs van Cees en Marieke