Het komt steeds dichterbij!! - Reisverslag uit Freetown, Sierra Leone van Timo Zanten - WaarBenJij.nu Het komt steeds dichterbij!! - Reisverslag uit Freetown, Sierra Leone van Timo Zanten - WaarBenJij.nu

Het komt steeds dichterbij!!

Door: Timo

Blijf op de hoogte en volg Timo

30 Juni 2011 | Sierra Leone, Freetown

Ola! Hallo in het Spaans of Portugees.

Hoe is het in NL? Missen jullie me nog een beetje?

Een tijdje geleden gingen we op pad en dachten een alternatieve route te nemen en kwamen in een vissersdorpje terecht. Een vriendelijke jongeman nam ons mee en leidde ons kriskras door het dorp. Het was meer een aaneenschakeling van krotten en bergen afval. Maar daar tussen al die rotzooi waren kids aan het voetballen en op het strand waren mannen boten aan het verzorgen en de vis bewerken. Het leven gaat gewoon door, tussen alle puinhopen en dat is wat wij hier eigenlijk dagelijks tegenkomen. Wist je overigens dat alleen kids vragen om eten of money? Geen enkele volwassenen vraagt daarnaar.
En ik ben dan op zoek naar een nieuwe zonnebril, want mijn oude bril ligt op de bodem van de zee onder het schip; wat een contrasten.

Hope Center is nog steeds leuk om naar toe te gaan je ziet weer bekende patiënten. Zodra de kids je zien vliegen ze om je hals.

Op de afdeling is het druk en dan bedoel ik de kids. We hebben veel verbandwisselingen. De handfysio heeft ons oefeningen aangeleerd. We doen dat 4 keer per dag. We doen deze oefeningen om de vingers te trainen en contracturen te voorkomen. De kids zijn er niet blij mee maar het is voor hun eigen bestwil.
Het is altijd een hoop lawaai. Nu de kids er langer zijn gaan we meer en meer dingen uit de cultuur zien; het zijn niet altijd positieve dingen die we zien. Er zijn kids met gedragsproblemen. 9 jaar en nog aan de borst van je moeder drinken. Niet willen luisteren, koppigheid, je moeder schoppen en slaan: we hebben het allemaal zien passeren.
Ik heb een keer een jongen op de gang moeten nemen en heb daar een half uur met een day vollunteer en caregiver uitgelegd dat het gedrag wat hij / zij vertoond onacceptabel is. Wat je ook ziet is dat de caregivers geen echte zorg (kunnen) geven aan hun kinderen.

Something completely different:
Dance Party on Friday. Dat was echt heel erg leuk, thema was ‘Super Weird’. Laat dat maar aan mij en de rest over!

Spelletjes zijn weer helemaal in op het schip. In het begin speelden we elke avond een spel, toen even een tijdje niets, maar we zijn weer helemaal terug.

Zondag moest ik even wat halen op de afdeling. Ik liep naar binnen en een van de kids besprong me en zei met een hoog stemmetje ‘Timo! How are you?’ onbetaalbaar die momenten en je merkt dat je een band hebt met ze.

Tandarts praktijken in de Dental clinic. Een ochtend meegelopen en geholpen met tanden trekken. Wat een slachthuis kan dat zijn. Ik begrijp waarom je bang kan zijn voor de tandarts. Ik mocht meehelpen met het uitzuigen van de mond, tanden trekken en vullingen harden met een UV lamp. Was interessant en super gezellig en het belangrijkste vergeet ik bijna: voor het eerst een lekker stevig bakkie koffie op!

Eye-screening anders dan anders.
Het ging allemaal erg langzaam. Flauwvallende mensen, dus EHBO verlenen. Voor hen niet zo fijn, maar voor mij leuk om te doen en weer even van het schip af.

Nachtdienst Maxfax was weer even wennen aan een heleboel andere dingen. Grote tumoren die zijn verwijderd uit het gezicht. Slijm en bloed….. Uitzuigen (oppervlakkig) Spullen en medicatie op een andere plaats dan ik gewend was. Andere tijden om een ronde te lopen. Sondevoeding geven (helaas niet op de pomp) patiënten die niet kunnen spreken i.v.m. hun operatie in of aan de mond. Maar ik ben blij dat ik nu op deze afdeling werkzaam ben. Er is meer uitdaging en je komt weer andere collega’s tegen.

Weetjes:
de EO heeft mij benaderd om een blog voor 4 weken te schrijven.

Als ik denk aan naar huis gaan dan maakt dat me ‘sad’ het is nog maar 6 weken en de tijd gaat zo snel.
Ik wil er nog niet mee bezig zijn. Het gevoel van weg gaan is zo vervelend.

Ik verander binnenkort van slaapplek

Een andere blik op de wereld heb ik zeker gekregen

Mijn moeder is bijna jarig (ze wordt 50).

Er zijn weer een aantal Dutchies op het schip.

Komende zaterdag met de ‘Zustertjes’ naar het strand.

Groetjes, Timo

• 30 Juni 2011 - 12:04

Patricia:

Tandarts Timo, wat een mooie verhalen weer! en die foto van de party haha! Geniet nog 6 weken, zo afwisselend werk, daar kan A2 niet tegenop, maar wel ook gezellig. Veel succes met al het goeie werk dat jullie doen! groetjes patricia. hoop dat je oor weer beter is.

• 30 Juni 2011 - 12:35

Wout & Anja:

Blij dat je ons weer met zo'n prachtig verslag op de hoogte houdt Timo!
    Elke keer weer genieten.
    We blijven aan je denken!
    Liefs!

• 30 Juni 2011 - 16:21

Christa:

Niet goed kunnen horen aan je rechteroor en nu jeuk aan je linkeroor, nou nou!
    Net met Batty onze borrel gehad ter gelegenh v 12,5jarig dienstverband! Hoe houden wij het uit....?
    Jouw verhaal zo lezend ben je al aardig allround aan het worden, tanden trekken wow.
    Nou Timo geniet nog van de laatste weken en ciao (is dag in het italiaans)

Groet Chr

• 30 Juni 2011 - 17:00

Anneke:

Hoi Timo
    Wat een geweldige verhalen weer!
    Kan me voorstellen dat het moeilijk is om dat straks weer allemaal achter je te laten. Jammer dat je er niet bij bent als je moeder 50 wordt maar wij maken er wel een feestje van:-)
    Liefs en groetjes, Anneke

• 02 Juli 2011 - 15:14

Riette:

nu weet iedereen dat ik 50 word.....
    zijn ze je gesnurk zat op je kamer, of mag je een ander hiermee verblijden??!
    voelt hier ook heel dubbel dat de tijd al weer gaat komen dat je thuis komt. we verlangen naar je (ondertussen de zolder opgeruimd en schoongemaakt, wat een klus) je bedje is weer gespreid
    liefs mama

• 02 Juli 2011 - 15:15

Riette:

oh ja, vergeten te zeggen: laatste pakje is onderweg

• 03 Juli 2011 - 09:04

Oma:

Lieverd doe je de laatste maand wel heel erg voorzichtig, we willen je graag heelhuids knuffelen.
    Het blijft boeiend al je verhalen, wat zal het leven hier saai worden.....dan kom je maar hier naar toe met duikpak want er zitten teveel planten in de vijver en jij ben een expert op dat gebied.
    missen je. kus,knuffel oma en opa

• 05 Juli 2011 - 14:08

Jaap Spaargaren:

Hoi Timo,
    je vader heeft pas nog een leuke compilatie van foto's laten zien op het scherm in de gemeente, met goeie muziek er onder natuurlijk. het is erg indrukwekkend wat je allemaal tegenkomt en meemaakt.
    de menselijke natuur, die er op uit is om te overleven en geen liefde, geborgenheid en structuur heeft gekend in de eerste levensjaren, probeert op allerlei oneigenlijke wijzen aan z'n trekken te komen.
    probeer bij de dag te leven Timo, en niet te denken aan je vertrek, geniet van vandaag, wees een zegen vandaag en morgen is een nieuwe dag.
    Gods zegen en nabijheid Timo!

• 05 Juli 2011 - 20:36

Martin:

Net 'Bestemming Onbekend' van de EO gekeken. Was indrukwekkende uitzending over jullie project en zag je foto's tot leven komen. Nog een dagje en dan is je moeder toegetreden tot de 50-plussers.
    Tot horens en love u
    Papa

• 06 Juli 2011 - 17:58

Rens:

Nog een paar weekjes en je bent weer in Holland...Geniet er nog van! Gr Rens

• 06 Juli 2011 - 18:13

Corrie Sp.:

Hoi Timo!

Gisteren ook gekeken naar de EO. Was erg goed gemaakt. Het beeld ven jou daar werd weer een beetje completer......
    Hou je taai! Liefs. Corrie

Timo

ik ga met Mercy Ships voor een half jaar naar Sierra Leone, om daar als verpleegkundige te werken op de Africa Mercy. Kijk voor meer infor ook op www.mercyships.nl Contactpersoon in Nederland: M van Zanten mail: mvzanten@versatel.nl Via de Mercy Ships Holland heb ik het volgende postadres: Timo van Zanten Mercy Ships Holland M/V Africa Mercy – Dept. Hospital Strevelsweg 700/317 3083 AS Rotterdam Voor pakketjes svp duidelijk vermelden CONTAINER. Dan gaat het doosje mee met de containers die met enige regelmaat vanuit Rotterdam naar Sierra Leone varen. (als dat er niet opstaat, wordt het pakket via DHL verzonden en zal ik de kosten moeten betalen. Natuurlijk zijn brieven en kaarten zeer welkom en die kunnen zonder enige aanvullingen naar bovenstaand adres worden gestuurd. Ik kijk uit naar de postbode!

Actief sinds 24 Nov. 2010