Still alive!!
Door: Timo
Blijf op de hoogte en volg Timo
03 Mei 2011 | Sierra Leone, Freetown
Het is al weer 2 weken geleden dat ik iets geschreven heb. Dus het werd weer eens tijd. Ik kreeg al verzoeken op Facebook.
De tijd vliegt! We hebben Pasen gehad , 50 jaar Sierra Leone, de Engelse bruiloft en Koninginnedag. Op het schip hebben we dit jaar niks aan Koninginnedag gedaan. Er waren zoveel dingen in een week tijd. Jammer, maar in NL was er groot feest aan de foto’s te zien!!
Het gaat nog steeds goed met mij. We hebben op het schip last van een ‘Tummy bug’ (buikparasiet)die mij gelukkig niet heeft getroffen. Er zijn veel mensen ziek en er worden allerlei maatregelen genomen om de hygiëne zo goed en hoog mogelijk te houden.
In mijn vrije tijd ben ik gaan wandelen en zijn we de bergen in gegaan; echt een prachtig uitzicht. Zie ook de foto’s bij mijn vorige verslag. We liepen op een smal kronkelpad tussen alle huisjes en krotten door. Soms lopen we in het riool, dat is niet altijd even fris. De mensen zijn echt ontzettend aardig en wijzen de weg naar boven. De eerste keer was met een grote groep. Een tweede keer waren we met z’n vieren. We zijn die dag een andere weg terug gelopen was echt heel leuk en avontuurlijk tussen alle huizen door. En we vonden een bunker.
Zoals je misschien wel merkt is mijn NL niet altijd goed. Komt door al dat Engels, wat mij steeds beter af gaat. Als ik thuis kom kan ik alleen nog maar Engels praten, dus ga maar oefenen. Hahahahahaha.
In het ziekenhuis zijn we volop met General aan de slag.Ik heb maar 2 dagen daar gewerkt en ben ik weer terug naar Ortho. Volgende week begint Plastische chirurgie en ga ik naar die afdeling toe. De planning is dat ik de laatste 1,5 maand naar MaxFax ga voor de ervaring.
Lekker winkelen. Ik ben met een aantal mensen naar de markt geweest en heb daar 6 yards (ongeveer 6 meter) stof gekocht om een volledig afrikaans pak te laten maken. Onderhandelen over de prijs enz. daar wordt je steeds beter in hoe langer je hier bent. Ook hebben we wat souvenirtjes gekocht. Het was weer ontzettend leuk.
911 dat is het alarmnummer als er een situatie is. Die was er afgelopen vrijdag om 5.30 uur in de ochtend. Er is vorige week een meisje opgenomen die een steentje in haar long heeft gekregen. Ze hebben tweemaal geprobeerd met een Bronchoscopie het steentje te verwijderen. Echter is dat niet gelukt. Tijdens de situatie was het meisje in ademnood, ze werd beademd en een kleine tube was vol komen te zitten met slijm. Ik was er niet bij maar heb het gehoord. Het nieuws gaat erg snel in zo’n kleine community. Natuurlijk worden alle geheimhoudingsplichten/privacy in acht genomen.
Afgelopen zondag is er een arts uit Kenia ingevlogen en die heeft op maandag een operatie uitgevoerd, waarbij hij een sneetje tussen de ribben heeft gemaakt en het steentje heeft kunnen verwijderen. Het meisje ligt nu op de ICU. Het gaat bijzonder goed met haar. Het is bijzonder om te zien en te horen hoe alles is verlopen. Als mensen hadden we het zo niet kunnen plannen. Morgen gaat de arts weer terug naar Kenia. Het mooie is dat hij niemand kende van het schip, maar dat hij een kennis van een kennis is. Ik heb even met hem mogen praten tijdens de lunch. De operatie heeft niet langer geduurd dan 50 minuten.
Muziek maken doe ik graag met allerlei mensen en ik leer een heleboel nieuwe nummers om te spelen. Het is erg leuk om te jammen met een aantal gasten en dan ook nog eens NL te mogen zingen het maakt allemaal niet uit. We hebben lol en plezier samen.
Het regenseizoen is begonnen. Vandaag hebben we de eerste Bui gehad. Het duurt niet langer dan 30 minuten, maar het staat compleet blank. Hoosbui zouden we het in NL noemen. Op het moment dat deze bui los barstte was er een kleine groep vertrokken met de boot richting het vliegveld.
Afscheid nemen: helaas hoort dat er ook bij. Deze keer vond ik het best lastig. Eén van mijn reismaatjes is vertrokken. Ik zal haar missen. Ze heeft hier 9 weken gewerkt. We hebben het heel leuk gehad met z’n allen. Helaas is er een tijd van komen en een tijd van gaan. Mocht je geïnteresseerd zijn in haar verhaal. Kijk dan op Buddybuth.waarbenjij.nu
Open huis. Een week geleden hadden we een open huis op het schip. Hierbij was er gelegenheid voor de crew om hun cabine open te stellen voor crewmembers. Er waren allerlei activiteiten. Een van de activiteiten was dat je zo gek mogelijk moest verkleden en dan op de foto. Er was een wedstrijd voor de meest grappige en originele verkleding. Joe en ik wilde wel wat winnen dus hebben we alles uit de kast getrokken om te winnen. Raad eens????? We hebben gewonnen. Een tegoedbon voor in het café. Het was hilarisch.
Speciale project (SP). Het ziekenhuis loopt nu al een aantal maanden. Samen met anderen ben ik ook ingezet voor SP. Dat houd in dat we samen met de Translators/ Day vollunteers (DV) werken en er op toe zien dat de dingen die ze moeten doen ook gedaan worden. Ik ben zeg maar een coördinator van hun werkzaamheden. Leren door het te laten zien en samenwerken. Sommigen zijn heel erg goed in het werk dat ze doen en doen dat met veel plezier. Sommige komen lui over en zijn iets minder goed. Echter weten we dat, dat mogelijk aan het cultuur verschil ligt. 80% van de mensen in SL is werkloos. Dit brengt een bepaalde mentaliteit met zich mee. Door de SP kunnen we hopelijk ook een impact hebben op deze manier van denken/ werken bij de DV. We leggen uit waarom bijvoorbeeld hygiëne in een ziekenhuis belangrijk is.
Een aantal DV’s zijn verpleegkundigen en sommigen zijn heel hoog opgeleid. Zo hebben we een DV die voor Harvard University werkt (de bekende universiteit van de USA). Echter hebben ze niet allemaal een baan. Ze krijgen bij ons betaald per dag 5,- USA dollar en dat is voor hier in SL geen gering bedrag.
Zo dat is weer een verhaal waar je ff voor moet gaan zitten. Geniet van jullie zonnige dagen, hier is het alle dagen regen………….
Timo
Weetje dat:
Ik eens in de zoveel tijd een week heb waar ik mijn baard laat groeien.
Ik Corina zal missen. (Een NL'er die vertrokken is).
Het eten niet altijd lekker is…………..
De ‘Tummy bug’ gelukkig niet heeft toe geslagen in het ziekenhuis.
Ik nog steeds wacht op mijn pakketje dat in Februari is verstuurd.
Ik de tijdschriften wel heb ontvangen!
We een nieuwe roommate hebben uit Engeland.
Deck 1 en 2 de ‘ De kerker’ in het engels word genoemd.
Ik al 7-8 duiken heb gemaakt sinds ik hier ben.
Nog steeds mijn moeder mis en dat tot 16 augustus zal doen.
Ik zeer blij ben dat ik de keuze heb gemaakt een half jaar apart te zetten voor dit ontwikkelingswerk.
03 Mei 2011 - 04:42
Dennis En Marja:
Hey Timo,
ontzettend gaaf om te zien dat je een mooie en goede tijd hebt daar,
elke keer weer andere en nieuwe indrukken. Je mag best weten dat we af en toe een beetje jaloers zijn.Heel veel succes en zegen toegewenst volgende week op de nieuwe afdeling en we zien uit naar je volgende berichtje,
Saluti da Lisse
p.s. en een beetje regen mag je best deze kant op sturen.
03 Mei 2011 - 06:49
Marjo:
hoi timo,
dat was weer een heel verhaal,leuk om iedere keer weer te lezen wat jij allemaal meemaakt ik kijk ook uit naar de fotos.apart land he met hele aardige vrolijke mensen.wel jammer dat jullie zoveel regen hebben maar het zal wel nodig zijn voor het land.
hier hebben we ook water nodig,maar het liefst snachts.
geniet van alle ervaringen en dingen die je meemaakt
liefs van ons uit lisserbroek -
03 Mei 2011 - 07:19
Wout & Anja:
De ooooh's en aaaahh's zijn hier niet van de lucht tijdens het lezen van je verslag. Je schrijft het zo lekker op dat we er gewoon bijna bij zijn! Wat een geweldige ervaring Timo.
We denken aan je en kijken alweer uit naar je volgende verhaal!
Liefs van ons alle 5! -
03 Mei 2011 - 09:04
Danja:
Klinkt weer super cool allemaal broeder. We zullen gaan oefenen op het Engels.. Al gok ik dat dat voor Rens een zware kluif wordt, dus hou het Nederlands er toch maar een beetje in.. ;)
Oke, Plastische chirurgie, daar kan ik me iets bij voorstellen... Maar MaxFax? Dat klinkt als een afslankmiddel.. ;) Waar moet ik dan aan denken qua werkzaamheden en patiënten?
Enne,... je mag je zusje en (schoon)broer(tje) ook best wel missen hoor.. ;) Liefs vanuit een zonnig Lisse. x
p.s. reply op de email staat al op de planning hoor! (eerst even puntjes op de i voor de essay!) -
03 Mei 2011 - 11:39
Anneke:
Hoi Timo
Leuk om je verhaal weer te lezen.
Krijg er altijd zin in als ik alles lees.
De foto"s vind ik ook altijd leuk om te zien dus zet er maar gauw weer wat op:-)
Succes maar weer met alles.
Groetjes van de Mendeldreef, Anneke -
03 Mei 2011 - 15:04
Christa:
Timo, weer genoten van je verhaal. weetjedat: Psv niet meer meedoet voor t kampioenschap!
het nu tussen Ajax en Twente gaat 8 mei voor de beker en 15 mei voor de competitie.
03 Mei 2011 - 15:04
03 Mei 2011 - 15:08
Christa:
ging iets mis met versturen van het vorige bericht. Als je wil kan je er één afhalen. Maar je weet wel voor wie ik ben natuurlijk en ik heb op de afdeling maar liefst vier collega's die gelijkgestemd zijn!
Groetjes Chr -
03 Mei 2011 - 20:32
He Timo,
Vanaf nu volg ik jou, Geke en alle Dutchies online, ben ik er toch nog een beetje bij.
Vraagje?
Heb je geprobeerd om hoosbui te leren aan onze engelstalige mensen?
Vast :-) Lets keep in Touch,
Be Blessed Corina -
04 Mei 2011 - 11:31
Eline:
He Timo,
Nog steeds naar je zin zo te lezen.
Lijkt me wel leuk plastisch chirurgie, denk dat je heftige dingen tegekomt.
Jammer van de regen, ben blij dat het hier droog is. Al kunnen we best een beetje regen gebruiken.
Groetjes Eline -
04 Mei 2011 - 17:26
Amieke:
Wat kan je toch goed schrijven Timo, echt heel leuk, daar kan je ook nog je beroep van maken. En wat maakt je veel mee, dit draag je je hele leven mee echt een super ervaring kan ik me voorstellen. Ik weet nog goed dat je moeder altijd de wens heeft gehad om ontwikkelingswerk te gaan doen, wat zal zij trots en misschien zelfs wel een beetje jaloers zijn.
Hier verbouwen wij stug door, ik vind dat we het goed doen, ik zit nog steeds niet achter het stuckwerk geplakt van jack en Jack niet achter mijn verfwerk toch knap, naast al het werk altijd maar klussen, maar het eind lijkt in zicht te komen, met een maand hopen we dat Jack ook weer onder ons dak kan slapen, allemaal weer tesamen. Ben me erg bewust wat voor luxe het is om dit te mogen doen, dus we zijn dankbaar, lieve Timo ga zo door en wij zijn super trots op jou! lieve groeten uit Millingen, Amieke en de rest.